Elmopeder åt folket

Elmopeder har de senaste åren på allvar börjat kunna konkurrera ut sina bensindrivna motsvarigheter. Förutom de uppenbara miljömässiga fördelarna så är ju även elmopeder otroligt coola och tysta. Att motorerna är i princip helt underhållsfria är ju heller ingen nackdel.

I Shanghai kryllar det av elmopeder

Även om Sverige kan sägas ligga i framkant vad det gäller miljöarbete och tekniska innovationer så ligger vi ljusår efter vad det gäller elektriska mopeder. I de asiatiska storstäderna har elmopeder varit på modet i snart två decennier nu. I dagens läge har de mer eller mindre krossat de bensindrivna mopederna. Inom en snar framtid kommer det sannolikt knappt säljas några bensindrivna moppar överhuvudtaget. Eftersom marknaden för tvåhjulsdrivna fordon är gigantisk i många asiatiska länder, mycket större än den för bilar, så är det här man tagit på sig ledartröjan och satsat på den nya tekniken. En majoritet av alla elscootrar tillverkas i Kina, och även om en del exporteras till väst så är det stora flertalet avsedda för den inhemska marknaden. Tekniken har blivit så billig att en elscooter faktiskt oftast är det mest ekonomiska alternativet. Förutom att elfordonen sparar pengar så har de en stor roll i att förbättra luftkvalitet i storstäderna. Förbränningsmotorer släpper ut en stor mängd partiklar som är skadliga för människorna och som ibland förmörkar hela himlen i exempelvis några av de stora kinesiska städerna.

Min moped

Jag har själv investerat i en elmoped från NIU, modell N1S. Den är som en dröm att köra, går tyst och är oerhört smidig. Med hjälp av en app så kan man hålla full koll på sin moppe. Jag kan får GPS positionering och tekniskt status på den, till exempel angående batteriets laddning, och exakt hur många kilometer den laddningen räcker till. Dessutom kan mopeden logga tidigare körningar, vilket man kan faktiskt kan ha stor nytta av. De nya funktioner är, förutom att de är väldigt häftiga, även mycket hjälpfulla om din moped skulle bli stulen. Förutom att man kan ställa in så att ett larm går igång om scootern används vid en oväntad tidpunkt så kan man även med hjälp av GPS positioneringen lätt hitta fordonet igen om det har kommit på villovägar. För en tekniknörd som mig kan man inte annat än älska de här coola funktionerna. Självklart har den även uttag för usb så att jag kan ladda min mobil. Och själva batteriet är lätt att ta loss och ta med sig in. Batteriet går bra att ladda i ett helt vanligt eluttag. Just min modell når 80 km på en enda laddning. Men det finns batterier som tar en ännu längre. Men för min del är 80km mer än nog! Elscootern har tre olika inställningar som anpassar väghållningen till olika

Om du vill läsa mer om elmopeders fördelar för miljön: Elmopedinfo