Nyhet om Starcraft Ghost

Tidigare i veckan framgick det att en spelbar version av spelet Starcraft Ghost hade läkt ut och kommit i händerna på några youtubers som snabbt la ut en video där de spelar.

Bakgrund

Vi börjar från början. Starcraft är ett strategispel som kom ut 1998. Det är ett perfekt avvägt strategispel där man kan välja att spela som tre olika raser, Terran, Zerg eller Protoss där Terran är en mänsklig ras. För alla tre raserna är det samma grundprinciper som gäller. Man ska samla så mycket resurser som möjligt samtidigt som man balanserar sin förmåga att försvara sig själv med möjligheten att attackera fienden och därmed störa deras utveckling och i förlängningen förgöra dem. Det är först när fiendens sista byggnad är förstörd spelet är slutgiltigt vunnet.

Starcraft kom med olika kampanjer man kunde spela på egen hand, men det var onlinespelandet mot andra spelare som gjorde spelet odödligt. Även om Starcraft har kommit i en version nummer två så spelas även originalspelet friskt online än idag. Det fantastiska med spelet är hur komplext det är med de olika rasernas respektive styrkor och svagheter. Det tar lång tid att blir riktigt bra och att utnyttja sina egna finstämda fördelar mot respektive fienders svagheter.

Starcraft är verkligen ett av mina absoluta favoritspel och det är ett av del spel som jag ägnat mest tid åt att bemästra. Därför tycker jag det är så roligt att få veta mer om det nedlagda Ghost som var något som jag längtade efter och väntade länge på ända sedan det först utannonserades för många år sedan.

Det läckta spelet

Det som nu tycks ha läckt ut är en tidig spelbar demoversion av en liten del av spelet. Blizzard jobbade med Starcraft Ghost i början på 2000-talet och intresset och förväntan var mycket stor hos fansen. Exakt vad som hände sedan är något oklart. Allt drog ut mycket långt på tiden, för att sedan bli tystare och tystare. Det var först så sent som 2014 som Blizzard själva erkände att spelet var helt nedlagt.

Vad är det då man ser i klippet som nu lagt ut på youtube. Det verkar vara en ganska traditionell shooter, fast i Starcraft-universummet. Karaktären är en kvinna och fienden som atackerar henne är Zerg. Man får så klart ha förståelse för detta endast är en mycket tidig version och inte ett färdigt spel. Man får också tänka på att grafiken är från början av 2000-talet och inte på något sätt kan mäta sig med spel som kommer ut idag. Men detta i tanken så slås jag ändå av hur platt spelat tyvärr ser ut att vara. Fienden såväl som miljöerna ser inspirationslösa ut. Firstperson-vyn ger heller inte rättvisa åt fienden som annars ser så coola ut i den traditionella världen sedd uppifrån. Hur mycket jag än älskar Starcraft så får nog slutsatsen ändå bli, tur att Ghost las ner.

Källa: https://m3.idg.se/2.1022/1.730707/spelet-som-blizzard-aldrig-slappte-spelbar-version-av-starcraft-ghost-hittad