Barndomens favoriter och att komma i flow

När jag var yngre så spenderade jag mycket tid med att spela olika elektroniska spel. Det var allt ifrån Nintendo till Playstation och framför allt PC. Eftersom framförallt strategispel var mitt stora intresse så var PCn min favoritplattform. På konsoler kan man främst spela fartfyllda racingspel eller shoot em ups. På PC:n däremot så får man en precision som är svårslagen på någon annan plattform. Tack vare att man kan jobba med musen så blir kommandona exakta och man kan styra sitt folk eller sin arme exakt dit där man vill ha dem.

Varför strategispel

Vad är då tjusningen med att spela strategispel. Vissa gamers förstår sig inte alls på denna genre. Jag kan förstå att många tycker att bra och roliga spel ska vara lättsamma och gå snabbt och lära sig. För att få den där belöningen av just strategispel så gäller det att man spenderar ett större antal timmar på att lära sig det. När man väl lärt sig att spela spelet på ett bra sätt och använda alla funktioner så tar det även mycket tid att bli riktigt bra.

Jag vet inte hur andra tänker, men för mig är det tydligt att ett spel blir riktigt roligt först när man är bra på det. När man misslyckas med vad man vill åstadkomma så får man självklart inte den där kicken man vill åt. Det är först när man är så välbekant med spelet att man nästan kan spela det på automatik som det blir riktigt härligt. Det är denna typ av flow som många spelare vill uppnå när de övar på att bli riktigt duktiga på ett visst spel.

Vad är flow

Att beskriva flow för någon som inte upplevt det kan vara svårt. Hur ska man beskriva något som en person inte kan relatera till. För den som varit inne i ett flow fattar förmodligen dock snabbt vad det är för tillstånd man talar om om man beskriver känslan av detta fenomen. Flow är något som kan uppstå när man gör olika typer av aktiviter, det behöver alltså inte endast handla om spel. Däremot är att spela spel något som lätt kan framkalla ett härligt flow.

För att känna flow i ett spel måste man i de allra flesta fall spelat spelet under lång tid. Flow är en slags känsla där allt går väldigt smidigt. Man skulle kunna säga att hjärnan genom muskelminne och annat lärt sig att göra något på automatik. När du kommer in i ett flow är det nästan som att du kan betrakta dig själv utifrån medan din kropp och hjärna samtidigt är mycket aktiv i att spela spelet.

Effektiv automatik

Om man spelar ett strategispel under flow så klickar och scrollar man förmodligen mycket på spelplanen samtidigt som man knappt känner att man anstränger sig. Genom att vara välbekant med hur spelet fungerar så går alla operationer på automatik. Eftersom man vet hur alla parametrar i spelet fungerar så vet hjärnan ofta instinktivt vad som behöver göras i varje given situation. I ett bra flow behöver du inte stanna upp och tänka efter vad nästa drag är. Istället vet hjärnan vilka truppförflyttningar som behöver göras. Man vet också vilka resurser som behöver samlas in eller vilka byggnader som behöver konstrueras.

Mina favoriter

Som barn och tonåring så spelade jag flertalet olika strategispel. Det fanns dock några som låg mig extra varmt om hjärtat. Faktum är att flera av dessa spel förfarande har en stor plats i mitt hjärta. Om jag har möjlighet så startar jag även idag upp dessa spel och spelar en kort stund bara för att återuppliva gamla minnen.

Starcraft

Ett av mina absoluta toppspel när det gäller strategigenren är Starcraft. Starcraft spelas än idag av många veteraner och det finns en bra anledning till detta. Detta är ett spel som man kan spela som ledare för en av tre raser. Det unika med Starcraft är hur bra avvägda de olika raserna är mot varandra samtidigt som de är väldigt olika. Trots att de olika raserna har varsina enheter som på många sätt är överlägsna motståndarens motsvarande enheter så finns andra faktorer som balanserar ut spelfältet. Samtidigt som motståndaren kan ha uppenbara fördelar så kan det även finnas svagheter som kan utnyttjas för att vända på det strategiska läget.

Theme Hospital

Ett annat, kanske lite mer oväntat spel, som jag gillade mycket när jag var yngre är Theme Hospital. Detta är ett spel från samma utvecklare av många andra populära strategispel såsom exempelvis Theme Park.

Theme Hospital är inte alls lika avancerat rent strategiskt som så många andra spel i genren. Spelet är mycket lätt att lära sig. En annan fördel är att detta spel är mer lättsamt. Tack vare att Theme Hospital inte är som andra spel så är det många som inte gillar att sitta framför datorn som faktiskt kan ta sig tid att uppskatta just detta spel.

Även om detta spel är lite lättare att förstå än till exempel Starcraft så ska man inte underskatta dess storhet. Precis som i mer avancerade spel så finns det en stor belöning att hämta om man har tid och ork att investera i spelet. Genom att lära sig hur man ska placera ut rum och sjukvårdsutrustning så att man sparar på plats så kan man göra en god vinst. Genom att hushålla med resurserna kan man bygga ett effektivt och välfungerande sjukhus. Att se de olika patienterna med diverse påhittade åkommor är dessutom riktigt underhållande!